Välkommen till Lingonbackarna 59

 

>

 

Bak recept

 

 

Camillas bärdrömmar

(ca 20 stora kakor)

3 dl vetemjöl
6 ½ dl havregryn
200 gr smör eller margarin, rumstempererat
1 dl farinsocker
1 dl socker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl russin, hackade
75 g torkade tranbär, hackade
½ dl vatten

1.Förvärm ugnen till 200 °C. Blanda mjöl, bakpulver, smör, socker, havregryn och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt sirap, russin, tranbär och vatten och blanda samman till en deg,

2. Rulla försiktigt degen i antingen en lång rulle eller i flera små (ca 5–7 cm i diameter). Lägg degrullarna i kylskåpet i 30 minuter. Skär sedan degen i c:a 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper på.

3. Sätt in kakorna i ugnen och sänk temperaturen till 175 °C. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–15 min. Ta ut dem och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

Camillas bärdröm

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

Rocky Road Brownies

1 sats browniesmet:
1 plåt/24 bitar:
350 g mjukt smör.
6 dl strösocker,
3 dl kakao av god kvalitet,
1 dl ljus sirap.
1/2 tsk salt,
6 ägg och
3 dl vetemjöl.

Fudgeglasyr:
3 dl vispg rådde,
1 dl mjölk,
1 dl ljus sirap
400 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Rocky Road-topping:
1/2 påse Dumlekola,
1 dl pistagenötter,
2 dl salta jordnötter,
2 nävar minimarshmallows

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.
3. Rör ner kakao, sirap och salt.
4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner
vetemjölet i smeten.
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka,
stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.

1. Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap. Ta av kastrullen från värmen och
låt vätskan svalna några grader.
2. Finhacka chokladen och rör ner den i den varma gräddmjölken så att
chokladen smälter.
3. Bred glasyren över kakan och strö över salta jordnötter, Dumlehalvor, pistagenötter och minimarshmallows.
4. Kyl kakan tills glasyren stelnat
och skär den sedan i rutor.

Rocky Road Brownies

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

Ryttar rutor

175 gram smör
4 ägg
4.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
7 msk kakao
1 krm salt

Glasyr:
75 gram smör
1 påse kokos 200 gram
2 dl strösocker
1.5 dl grädde
1 dl sirap

1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och socker pösigt!
3. Blanda alla de torra ingredienserna och sikta ner det i socker och äggblandningen.
4. Vispa sist ner det smälta smöret.
5. Grädda i 200 grader i 10 minuter i en bakplåt 20x25 cm med bakplåtspapper.
6. Blanda under tiden ingredienserna till glasyren och låt koka på svag värme i ca. 5 minuter.
7. Tag ut bottnen ur ugnen och bred på glasyren.
8. Grädda i ytterligare i 10 minuter i 200 grader.
9. Låt svalna och sedan!
Ryttar rutor

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

Kladdig kladdkaka

2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao (tips på kakao)
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret i en kastrull
3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst
4. Blanda samman med resten av ingredienserna, obs blanda försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr.
5. Häll ner smeten i en brödad form
6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.
7. Låt svalna och servera med grädde eller glass
Kladdig kladdkaka

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

Cantuccini

200 g sötmandel
3 ägg
2,5 dl socker
100 g smält smör
1 1/2 tsk bakpulver
6 droppar bittermandelessens
6-7 dl vetemjöl

1. Grovhacka 200 g sötmandel
2. Vispa ägg + socker tills det blir pösigt
3. Blanda ner: smält smör, Mandelhacket,
4. Ta upp den kletiga degen och forma till fem rullar som läggs på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till rullama.
5. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i ungefär 20 minuter, de ska få fin färg.
6. Låt svalna lite och skär sedan längdema på snedden i 2-3 cm breda skivor.
7. Lägg skorpoma tätt på plåten med snittytan uppåt och låt dem torka i 50 graders ugnsvärme i knappt en timme. Vänd andra snittytan upp efter halva tiden.

cantuccini

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

Fransk chokladtårta

ca 12 bitar
175 g smör
175 g mörk blockchoklad
2 dl strösocker
3 äggulor
50 g nörkärnor
1 dl vetemjöl
1 tsk pulverkaffe
3 äggvitor

Garnering:
2-3 dl vispgrädde
2-3 kiwifrukter
ca 50 g mörk blockchok lad

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
2. Lägg fettet och chokladen i små bitar i en skål. Ställ den över en kastnill med hett men ej kokande vatten och låt smör och choklad smälta.
3. Rör ner äggulorna en i taget. Tillsätt sockret och vispa blandning en några minuter, gärna med elvisp.
4. Hacka nötkärnorna fint och blanda ner dem samt mjölet och kaffepulvret i chokladsmeten.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör först ner hälften. Vänd därefter försiktigt ner resten. Häll smeten i formen.
6. Grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min. Kakan skall nätt och jämnt vara klar.
7. Låt kakan svalna lite i formen innan den tas ur och får kallna på galler.
8. Servera kakan som den är med vispad grädde separat eller garnera den med vispad grädde, kiwifrukt skuren i skivor och hackad block- choklad.

bild saknas!

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

 

Schwarzwaldtårta

ca 12 bitar
Bottnar:
200 gr nötkärnor
3 dl florsocker
5 ägg vitor

Fyllning:
6 dl vispgrädde
1 /2 tsk vanila eller
1 tsk vanillinsocker

Garnering:
100 g mörk blockehoklad
2 msk kakao

1. Sätt ugnen på l75. Rita 4 cirklar på smort bakplåtspapper. ca 22 cm i
diameter.
2. Mal nötterna och blanda dem med siktat florsocker.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda först ner hälften i nötterna. Vänd därefter försiktigt ner resten av vitorna.
4. Fördela smeten i rundlarna och bred ut den med hjälp av en stekspade.
5. Grädda mitt í ugnen ca 10 min.
Låt bottnarna kallna på galler.
6. Bryt blockchokladen till garneringen i små bitar ner i en skål. Ställ den över en kastrull med hett men ej kokande vatten och låt chokladen smälta. Bred ut chokladen jämnt på ett smörpapper och låt den stelna. Skär ut sneda rektanglar.
7. Vispa grädden och smaksätt den med vanila eller vanillinsocker.
8. Lägg ihop bottnarna med grädde emellan och bred resten ovanpå och runt tårtan. Sikta över kakao och ställ chokladbitarna ovanpå och runt kanten.
9. Låt gärna kakan stå kallt någon timme före serveringen.
OBS! Vill man göra tårtan extra god kan man breda smält blockchoklad på en sida av hottnarna när de svalnat.

bild saknas!

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -